U Žarkovcu kraj Rume održani su 12.juna 2019. godine Dani polja strnih žita BC hibrida iz Sombora. Posetiocima su predstavljene sorte pšenice i ječma, koji u ovom delu vegetacione sezone odlično napreduju i upućuju na to da će u žetvi dati sasvim solidne prinose.

-Ove sezone posejao sam nekoliko sorti pšenice BC hibrida: Anicu, Dariju, Opsesiju, Lepoticu i Bernardu – rekao je Milan Krnić, poljoprivrednik iz Žarkovca. – Anica je izuzetna sorta koju sam i ranije sejao. Daje odličan rod i dobar hektolitar. Recimo, prvi put kada sam sejao Anicu imao sam hektolitar nešto preko 87. Ima krupno zrno i zaista je kvalitetna. Iako je jesen bila gotovo bez padavina, sve pšenice BC hibrida koje sam posejao su lepo krenule, nisu imale problema sa bokorenjem i zadovoljan sam.

Gotovo istovetna iskustva ima i zemljoradnik Josip Činčak iz Nikinaca. Od pšenica, ovaj ratar je sejao Anicu i Bernardu.

-Godinama sejem Anicu, lane sam imao 47 metara po katastarskom jutru, tako da ni ove godine nisam imao dilemu po pitanju setve pšenice. Anica je niska, rodna, ima dobar hektolitar i na mojim njivama nikada nije polegla – rekao je Činčak.

Na sremskim njivama odlično su se pokazale i sorte ječmova BC hibrida iz Sombora, pa lokalna Zemljoradnička zadruga u Žarkovcu na svojim parcelama ima sorte Bosut i Vedran, kao i najzastupljeniju sortu tritikala u regionu – BC Goran.