2016. godina donijela je brojne novitete u Bc Institut koji sada u ponudi ima 33 Bc hibrida kukuruza svih vegetacijskih grupa (FAO 100 – 700 ), među kojima će svaki proizvođač pronaći nešto za sebe. U ponudi su kvalitetni zubani, zubani, polutvrdunci, hibridi kokičari, šećerci te i kukuruz bijelog zrna.
Može se također birati između visokorodnih hibrida, hibrida koji brzo otpuštaju vodu iz zrna, hibrida prilagođenih na stresne uvjete te hibrida iznimne kvalitete zrna i silaže.
“U ponudi u 2016. godini je i naša provjerena linija proizvoda, Bc čuvar sklopa , koju čini 16 Bc hibrida koje predvodi Pajdaš kao najprodavaniji hibrid kukuruza u Hrvatskoj. Sjeme Bc hibrida koje na vreći ima naljepnicu Bc čuvar sklopa tretirano je i insekticidom”, istaknuli su iz Bc Instituta.
Najvažnije karakteristike novih hibrida

Po prvi puta su u prodaji potpuno novi Bc hibridi kukuruza: ALIBI, THRILLER, MEJAŠ, BC 424, i BC 525. Niže u tekstu saznajte više o najvažnijim osobinama ovih novih hibrida.

ALIBI

Priznat je 2015. godine. ALIBI (FAO 300) je moderan hibrid za visoku agrotehniku. Ima odličan rani i intenzivni porast, što mu omogućava da cvate među prvima u grupi te da što ranije započne i s nalijevanjem zrna. Ovo postaje sve važnije uslijed klimatskih promjena koje se polako vide i u našoj zemlji, a posebno uslijed sve više stresnih razdoblja tijekom cvatnje i nalijevanja kukuruza.

Stabljika je srednje visoka, ujednačena, a na njoj se formira dobro završen klip s 14-16 redova zrna u tipu zubana žute boje. Kao i svi hibridi namijenjeni za intenzivnu proizvodnju odlično reagira na povećanje sklopa, a karakterizira ga i brzo otpuštanje vlage iz zrna.

THRILLER

 

 

 

Priznat je 2015. godine. THRILLER (FAO 300) je jedan od predstavnika nove generacije Bc hibrida kukuruza koja dolazi kao rezultat želje da se, uz hibride standardne prepoznatljive Bc kvalitete zrna, tržištu ponude i hibridi visokog i stabilnog prinosa.

Ima odličan rani porast, te visoku, čvrstu, intenzivno obojenu stabljika uspravnih listova. Klip je srednje velik, ujednačen i dobro završen s 14-16 redova zrna. Zrno je duboko u tipu zubana žute boje.

Najbolje rezultate postiže u uvjetima intenzivne agrotehnike. Tolerantan je na sušu. Vrhunski rezultati u silažnim pokusima u zemljama zapadne Europe, ukazuju na njegov potencijal i za tu namjenu.

Bc424

Priznat je 2015. godine. Bc424 (FAO 400) je hibrid izuzetnog potencijala rodnosti proizišao iz programa tolerantnosti na stres izazvan sušom, a najbolje rezultate daje u uvjetima intenzivne agrotehnike. Prepoznatljiv je po srednje visokoj, čvrstoj stabljici uspravnoga lista.

Klip je srednje velik, ujednačen i nisko nasađen što dodatno utjeće na stabilnost cijele biljke. Ima krupno zrno, narančastožute boje u tipu zubana. Stabilnost u visokim urodima zrna potpomognuta je i odličnom tolerantnosti na sušu.

Bc525

Priznat je 2015. godine. Bc 525 (FAO 500) je novi moderan hibrid namijenjen za proizvodnju zrna u različitim nivoima agrotehnike. Sjeme visoke klijavosti i energije klijanja omogućava postizanje željenog sklopa, a niska i ujednačena stabljika i dobro razvijen korijen osiguravaju odličnu otpornost na polijeganje.

Ima velik klip s 16-18 redova zrna. Zrno je krupno u tipu kvalitetnog zubana sa velikim udijelom caklavog endosperma. Odlična kombinacija svih gospodarskih svojstava garancija je visokog i stabilnog uroda.

Izvor: www.agroklub.rs