„Stekao sam utisak da su poljoprivrednici mnogo više bili u strahu da neće posejati kukuruz na vreme, nego od korona virusa. Maske i rukavice bile su obavezan deo opreme kako bi sačuvali kako naše tako i njihovo zdravlje“, kaže promoter za Srem i Bačku, Nenad Đokić.

U Bc hibridima, semenskoj kući iz Sombora, od proglašenja vanrednog stanja radilo se „punom parom“, s obzirom na to da se početak pandemije poklopio sa periodom najintenzivnije prodaje semena kukuruza.

2020-bc-hibridi-kukuruz.jpg (234 KB)

Oba zacrtana cilja su ostvarena. Da sačuvamo zdravlje zaposlenih kao i da svim kupcima na vreme bude isporučeno seme kukuruza.

Promoteri Bc hibrida su, sa sve maskama na licu i uz obavezne rukavice, obilazili ratare koji su svoje poverenje poklonili hibridima sa somborske palete. Po rečima direktora Bc hibrida u Srbiji Velibora Ralevića, zbog uvećane potražnje, ove sezone povećane su površine namenjene semenskoj proizvodnji.

Takođe, nikakvo iznenađenje nije bila ni činjenica da je prvi planuo pajdaš, godinama najprodavaniji hibrid kukuruza naše semenske kuće. Krupno crvenkasto zrno sladunjavog ukusa i bogato proteinima, omiljena je stočna hrana (naročito svinja, pokazalo se u praksi), samim tim na dobrom je glasu kod uzgajivača stoke širom Balkana.

„Ubrzo po proglašenju vanrednog stanja, pajdaša više nismo imali za prodaju. Potom, vrlo brzo su se prodali i Bc klipan, 532, 525, početkom aprila nestao je i Bc 582. Naši promoteri na terenu su se snalazili kako su znali i umeli, ali smo ipak uspeli sve da isporučimo na vreme kako bi naši komitenti posejali kukuruz u optimalnom roku“ – kaže Ralević.

A kako je prodaja i promocija izgledala širom Srbije, govori i promoter – komercijalista Bc hibrida za oblast centralne  i zapadne Srbije, Miroljub Todosijević.

  • Za vreme vandrednog stanja, radili smo praktično kao da vanrednog stanja nema. Prodaja je išla sasvim solidno. Mi komercijalisti bili smo u stalnom kontaktu. Dešavalo se da u nekom od magacina koje imamo širom Srbije, nestane nekog hibrida, a da ga u drugom imamo na lageru, pa smo po potrebi vozili i premeštali semensku robu tamo gde se ukaže potreba za njom. Tako smo funkcionisali i kada je u pitanju snabdevanje poljoprivrednih apoteka i individualnmih proizvođača – kaže Todosijević.

Po njegovim rečima, tokom ove sezone ratari u centralnoj Srbiji od Bc hibrida najviše su sejali hibride 582, riđan i naravno pajdaš. U krajevima gde su njive nadmorskim visinama od 600 do 700 metara, poput zlatiborskog okruga, ratari su dosta sejali Bc hibride iz FAO grupa 300 i 400, te su se dobro prodavali 418 b i pajdaš. U Šumadiji, najbolje je išao Bc 582, a ove godine u Jagodini i okolini vrlo dobro se prodavao Bc 525.

U Sremu i Mačvi, regionima koje pokriva promoter Nenad Đokić, najbolje su se prodavali pajdaš i Bc 582, ali zanimljivo je njegovo zapažanje u kontaktu s ratarima.

  • Stekao sam utisak da su poljoprivrednici mnogo više bili u strahu da neće posejati kukuruz na vreme, nego od korona virusa. Maske i rukavice bile su obavezan deo opreme kako bi sačuvali kako naše tako i njihovo zdravlje – rekao je Đokić.

Pored zasnivanja semenske proizvodnje, stručnjaci Bc hibrida proteklih dana obilazili su i strnine koje su, po njihovim rečima, u dosta dobrom stanju.

IZVOR: poljoprivreda.info